Varmt hem till jul

shutterstock_213641875

Under hösten kan du göra lite förberedelser inför vintern och jultiderna. Det går utmärkt att göra större renoveringar under hösten så länge man skyddar insidan från utsidan med presenning och liknande. 

Byta värmekälla

Om du vill spara in på värmekostnaderna kanske du behöver byta värmekälla. Detta tar inte så lång tid som man kan tro. De största bovarna är direktverkande el och fjärrvärme. Fjärrvärme är oftast beroende på hur prissättningen ser ut och kan skjuta i taket. Direktverkande el blir dyrt eftersom du behöver mer kraft under vintern för att hålla hemmet varmt och det ökar även räkningens belopp.

Det vanligaste valet idag är pellets. Man får göra lite jobb själv, pelletsbrännaren måste fyllas på, men man sparar pengar. Det finns flera återförsäljare att köpa från och du kan beställa det direkt från nätet. Man brukar köpa en eller två pallar åt gången och dessa räcker i flera månader.

Mysiga tyger

Ett annat sätt är förstås att använda filtar och liknande. Du kan köpa hem några mjuka filtar och sprida ut i huset så det alltid finns en nära till hands om man vill mysa.

Du kan också lägga ner lite pysseltid och lära dig att virka sockar. Virkning är betydligt enklare än stickning, man lär sig snabbt och du kan fortsätta skapa i oändliga om du gillar det!

Eldkällor

Ett annat sätt är att skapa temporär värme. Om du har råd kan du köpa och installera en kamin i vardagsrummet, eller varför inte i sovrummet!

Det finns också miljövänligare eldstäder som du kan ställa på ett bord eller hänga på väggen. De drivs på etanol och är lättskötta. Du blir lite varmare än vad värmeljus klarar av, samt så är de vackra att titta på.