Värma upp gamla hus

Om du bor i ett gammalt hus kan det vara ett gissel att få det varmt. Det kan vara väldigt dyrt att hålla det varmt, särskilt på vintern, och den stora elkonsumtionen blir rejält miljöovänlig om du inte har miljöel.

Att täta och isolera huset är alternativ som kan vara lämpliga. Särskilt tätning brukar vara en bra åtgärd för gamla hus. Då minimerar du din energiförlust på ett relativt billigt sätt. Isolering kan passa om ditt hus inte har någon fungerande isolering, men kan vara dyrt och om huset redan är isolerat är det ofta mycket krångligt.

Du kan också byta dina fönster, eller isolera dem bättre. Om du främst är ute efter att minska dina energikostnader och -utsläpp kan det vara en god idé att se över ditt eget beteende vad gäller energi. Spara på energin genom att inte låta lampor stå på i rummet där du inte är, och inte låta element stå på i rum som sällan alls används.

Ett formidabelt alternativ är att installera golvvärme. Golvvärme är ett bra sätt att värma upp rum på och det är en underbar känsla att ha ett riktigt varmt golv, särskilt om man gillar att gå barfota eller har en tendens att vara frusen om fötterna. Särskilt bra är det i badrum och kök, ja, överallt där man inte har trägolv. Dessutom kan du få upp till 30 procents ekonomiskt stöd för vattenburen värme upp till 30 000 kr. Hos Flooré kan du få hjälp med installation av vattenburen golvvärme. Om du vill göra det själv kan du beställa ett enkelt gör det själv-kit.

Tänk på att utvärdera hur en särskild form av uppvärmning fungerar för just ditt hem, då förutsättningarna kan skilja sig markant. Mer information hittar du i denna artikel från Byggnadskultur.