Vad ska man tänka på när man målar om huset?

Är det dags att måla om huset? Då bör du först räkna ut ungefär hur mycket det kommer att kosta, vilka material du behöver, och ungefärlig tidsåtgång. Det är svårt att planera målningsarbeten i Sverige eftersom vädret skiftar väldigt mycket och regn och snö tillhör vanligheterna i vårt avlånga land.

Den absolut bästa tiden för att måla om huset är på sommaren, och särskilt under torra perioder med väldigt lite regn eftersom färgen måste torka ordentligt. Senvåren och tidig sommar är den bästa tiden eftersom luftfuktigheten då är lägre. Har du inte möjlighet att själv måla den här tiden kan det vara bäst att vända dig till en målerifirma som exempelvis Måleri Väst.

Att måla hus handlar om tre steg: förarbete, målning och efterarbete. Många användbara tips kan hittas på viivilla.se som hjälper till med strukturen och planeringen av arbetet.

Det viktigaste är som sagt att alltid börja med ett ordentligt förarbete med skrapning och grundning av fasaden för att sedan gå över till själva målningen. Om du målar med slamfärg, som Falu röd, räcker det med att borsta bort gammal färg från fasaden. För andra typer av färger bör du även tvätta fasaden. Måla med rätt pensel eller roller och prova dig fram för bästa resultat. Efterarbetet är det sista steget och innehåller tvättning av fasaden för att hålla huset fint samt att det ökar livslängden av målningsarbetet.

Tänk på att inte måla i direkt solljus eller mot en varm vägg, och tänk på att om det stänker färg på andra ytor så måste de torkas bort på en gång eftersom de blir svåra att få bort när färgen väl har torkat fast. Det är också viktigt att du inte snålar med färgen utan använder rikligt med färg på penseln när du målar.

När du målar om huset så är det också viktigt att använda samma färgtyp som den fasaden målats med tidigare. Att byta färgtyp är nämligen krångligt och resulterar i mycket extra arbete. Var också noga med att läsa färgtillverkarens anvisningar.