Snyggt på utsidan

Att anpassa sitt hus efter sin egen smak är numera en självklarhet för många. Husägare lägger många timmar på att hitta just rätt färg på väggarna, skaffa sig en snygg altan och se till att allt ser prydligt ut från utsidan.

Taket

Material och preferens

Samtidigt får taket sällan en framträdande roll i de estetiska diskussionerna, vilket kan bero på att många väljer material som är svåra att anpassa efter sina egna preferenser. Ett takmaterial som tegel är svårare att variera i olika färger, och dessutom är det dyrt att lägga om när man har tröttnat på den.

En annan lösning är att lägga betongpannor på taket. De är till utseendet ganska lika tegelpannorna, men de brukar vara något större. De brukar hålla ett bra tag och är således relativt tåliga, men de brukar anses vara något uddlösa till sitt utseende.

Plåt – för olika smaker

Där utgör plåt en tydlig kontrast tack vare dess flexibilitet. När det gäller färgval är plåt den perfekta lösningen eftersom det går att variera i mer eller mindre vilken nyans som helst, och på så sätt är det betydligt enklare att anpassa taket till sin egen personliga smak. Taket är trots allt en stor del av husets utsida, så om du är intresserad av att huset ska gå i din egen stil är taket en av de första aspekterna som du bör titta närmare på.

En annan fördel med plåt är att det är både billigare och enklare att lägga än många andra takmaterial. Dessutom är hållbarheten lång och du slipper gå upp på taket stup i kvarten för att lägga om det.

Kom ihåg att det är väldigt viktigt att takläggningen går rätt till. Det finns många bra guider på nätet, men har du ingen erfarenhet av takläggning och vill undvika att göra det själv rekommenderas det att du anlitar en professionell firma som sköter jobbet åt dig. Taket är ju trots allt bland det viktigaste som finns på ditt hus. Se till att det blir rätt från början!

Men innan du lägger

Kom ihåg att se över taket innan du bestämmer dig för att lägga nytt. Du måste se till att pappen under taket är hel, annars måste den bytas ut. Trasig papp kan leda till att fukt tar sig in till träet och göra konstruktionen svag. Kolla också inifrån vinden hur träbalkarna ser ut. Gå runt och känn med handen efter springor och drag. Dessa ska också åtgärdas, de släpper in kalluft och fukt. De försämras också tätheten i huset vilket visar sig på uppvärmningskostnaderna. Även om du inte ska göra takläggningen själv, är det bra att veta detta på förhand så du är medveten om att det kan tillkomma kostnader när takbytet väl börjar.