Snygga till fasaden

Ett hus förtjänar att vara lika vackert på utsidan som på insidan. Utsidan är trots att det första intrycket vi får av ett hem. Ett vackert utsida behöver inte nödvändigtvis innebära mycket jobb, åtminstone inte om du är noga med att underhålla den regelbundet.

Underhåll av en fasad betyder lite olika saker beroende på vilken sorts fasad du har. Träfasader behöver mest underhåll och är ju också en av de vanligaste fasadtyperna i Sverige. En putsad fasad eller tegelfasad är dock nästan helt underhållsfri.

Vad dock alla fasader har gemensamt är att de bör rengöras för att se sitt bästa ut. Detta kan du lätt göra med vatten med lite diskmedel i och en svamp eller borste. Har dock fasaden angripits av mögel eller alger kan det vara bra att skaffa ett tvättmedel specifikt för detta syfte. En ordentlig tvätt av fasaden är något du bör göra minst vartannat år eller vid behov.

Du kan också tänka på hur du kan förfina eller dekorera fasaden för att den ska kunna se ännu bättre ut. Stora ytor, som exempelvis en fönsterlös sida av huset är ett perfekt ställe att börja och det finns bland annat vacker fasaddekor du kan sätta upp för att försköna ytan.

Växter och blommor av olika slag är också populära alternativ. Du kan förslagsvis bygga upp ett ribbverk och skaffa en klätterväxt till den. Eller bara hänga upp individuella blomkrukor med färggranna blommor. Det är bara din kreativitet som sätter gränserna.