Inredningsstil – Shabby Chic

shutterstock_128772614

Alla har säkert hört talas om shabby chic, men det är nog inte alla som vet va detta egentligen är. Då är det bara att läsa på så kommer allt snart bli uppenbart.

Namnet shabby chic dök först upp i den amerikanska tidningen The World of Interiors under 1980-talet och blev snabbt väldigt populärt bland många i västvärlden. Men stilen var etablerad redan innan den fick detta namn. Allt började i Storbritannien där man återanvände saker som gamla möbler och tyger som ansågs vara mer eller mindre konstverk.

Stilen har dock förändrats under åren och ses nu som en romantisering av inredning från förr. Äldre möbler, gärna med en skavank eller två, i ljusa färger är arketypiskt för denna inredningsstil, men det fungerar naturligtvis lika bra med nya möbler byggda i äldre stil också.

Stilen var populär under både 1980- och 90-talen men började sedan falla till favör för andra stilar. Idag är den dock åter igen på kartan för många och en hel del shabby chic har börjat dyka upp i svenska hem.

För att åstadkomma detta behöver man inte mycket expertis eller verktyg, allt man egentligen behöver vet är hur man bäst går till väga. Som en målad möbel används under åren så kommer en del områden naturligt nötas ned, men man behöver inte vänta på detta, det går faktiskt lika bra att skapa effekten själv. Ta en titt på videon nedan så går bloggaren Rebecca Perfect igenom hur man gör detta. Hon använder som exempel en sänggavel av tall som hon målar och sedan nöter ned.