Inred med växter

shutterstock_349499291
När vi vill fräscha upp våra hem går tankarna kanske först till att måla om, tapetsera, lägga nya golv, sätta in nytt kök eller renovera badrummet. Eller så vill vi hellre skapa en ny innemiljö genom att köpa in nya möbler eller andra inredningsdetaljer.

Men det finns ett annat, billigare sätt, att snabbt få din bostad trivsam och levande: att använda växter som ett sätt att inreda.

Javisst, men krukväxter har väl alla?

Naturligtvis. Fast ofta placerar vi ut dem enligt en standardmall: ett antal små krukväxter i varje fönsterbräda som med lite tur blir vattnade någon gång ibland. Men det går att göra så mycket mer:

  • Placera ut stora växter på golvet och omge dem med några aningen mindre. En eller flera yuccapalmer finns säkert redan i ditt hem, men det finns så många andra exotiska växter du kan förgylla miljön med.
  • Grupper om ojämna antal ser i regel bäst ut. Utrymmet gör att tre ihop antagligen är det som är möjligt, men har du en yta där det finns plats, pröva att göra en grupp på fem växter i olika höjder.
  • Studera skötselråden. I många fall ska direkt södersol undvikas, men inte heller trivs växter att stå i totalt mörker. Undvik också att placera dina krukor alltför nära ytterdörrar som ofta öppnas under vintern.

Men var hittar jag sådana växter?

Det finns i blomaffärer större eller mindre utbud på plantor som passar för klimatet på din ort. Men botanisera också bland de växter som finns i din vanliga livsmedelsbutik. Redan där finns ett stort urval av tropiska växter i olika storlekar och utseende.