Inred med mattor

Med en vacker matta skapar du en helt ny dimension i ditt hem.

MattorPlast eller textil?

Vissa mattor tillverkas i plastmaterial eftersom de fungerar bra om du vill ha en slitstark och oöm matta vid diskbänken, på balkongen, uteplatsen eller någon annanstans där fukt eller vatten lätt spills och en mer ömtålig matta inte skulle klara sig länge. Är mattan plastbaserad går den att tvätta utan problem. En textilmatta däremot kräver mycket mer jobb om du vill tvätta den. Ofta behöver du kontakta en kemtvätt.

Mattstil

Beroende på vilken inredningsstil du har i ditt hem väljer du förstås din matta så att den passar in och blir ett snyggt komplement till den inredning du redan har. Sök gärna på internet efter olika stilar, färger och varumärken som kan tänkas fungera i just ditt hem. Det finns många vackra mattor i en uppsjö av olika färger, mönster och material. Hos exempelvis Walfrid hittar du många typer av mattor för ditt hem – bland annat har detta företag mattor från den populära danska Linie Design.

Handknutet eller maskintillverkat?

Vi använder många olika sorters mattor i våra hem – allt från dörrmattor till heltäckningsmattor, från ryamattor till studsmattor. Vi skiljer på maskintillverkade och handknutna mattor. De allra första mattorna var handknutna, och än idag tillverkas sådana mattor, dock inte i några större serier. Handknutna mattor är av högre kvalitet än de maskintillverkade och kostar därmed också betydligt mer.

Kanske kommer kvalitetsskillnaden att utjämnas i framtiden i takt med att teknologin blir allt smartare och bättre, men idag är en handproducerad matta vad du söker om du vill ha det mer exklusiva alternativet. De allra finaste mattorna har över en miljon knutar per kvadratmeter, är sydda i silke och har mycket vackra mönster.

Använd gärna en matta i färger och utförande som tillför värme, även om ditt rum är dekorerat sedan tidigare med varma färger.