Hur man får snygg inredning

Man behöver inte vara inredningsarkitekt för att kunna möblera sitt hem. Du behöver bara följa några enkla regler och ditt hem kommer alltid vara redo för ett tidningsomslag. 

En röd tråd

Varje rum ska ha någonting som binder ihop det med resten. Om alla rum har samma ton eller upplägg kommer det att höra samman och det syns att du lagt ner tid när du gjort dina inredningsval.

Detta betyder inte att du behöver måla alla väggar samma färg och bara ha två färger i hela hemmet. En röd tråd kan vara något enkelt. Om du har en brun soffa i vardagsrummet kan du hämta upp den färgen i köket. Köp bruna gardiner eller måla om lampfötterna på fönsterlamporna så de blir bruna. Om du har många raka linjer i ett rum ser det konstigt ut om allting blir runt och ovalt i det andra. Försök att ha ett jämnt flöde med former och färger.

Det enklaste alternativet är att ha ett material eller färg som återkommer. Älskar du svart men det blir för mörkt ut att ha den färgen på allt? Använd det svarta som röd tråd. I ena rummet är kuddarna svarta, i det andra har du sprejat en tavelram svart och i det tredje är ljuslyktan och mattan svart.

Håll huset städat

Du kan ha spenderat hundratusen på inredning: är huset stökigt kommer det fortfarande att se tråkigt ut. Ett stökigt hus döljer alla smarta val. Småprylarna som man ställer fram för att dekorera ytor som bänkar och bord får rummet att se rörigt ut istället för stilrent tack vare smutstvätten över stolsryggarna och pappersarbetet i soffan.

Det tar ett tag att bryta en ovana, men jobba på att alltid plocka bort en sak när du är klar med den. Bestäm en dag i veckan då du dammsuger och plockar undan det som står framme. Välj en annan dag för att ta hand om tvätten och våttorka. När du väl fått in rutinen kommer du inte vilja sluta. Huset kommer att se fräscht och stiligt ut varje dag.

Har man stressigt jobb, småbarn eller rörelseförhinder kan man köpa in städningen istället. Det finns flera städföretag som kan komma vecko- eller månadsvis till ditt hem. Du bestämmer själv vad du vill betala för och inte. Det kanske räcker med att de dammsuger och tvättar fönster? Priset på städning har blivit mycket billigare tack vare RUT-avdraget. Hos vissa företag kan du betala så lite som 210 kronor i timmen. Den fina och stressfria vardagen får du på köpet!