Hemstädning

Man kan uttrycka det så att städningen hemma består av tre nivåer.

Den första handlar om att hela tiden hålla undan så att saker inte hamnar i högar eller drivor, att skräp och sopor läggs i papperskorgar och sophinkar, hålla rent på toaletter, kök och badrum. Det här är saker som alla i en familj kan hjälpa till med på daglig basis.

Den andra nivån är att regelbundet dammtorka, dammsuga, putsa speglar, tvätta bad-och duschrum, och så vidare. Det här är sådant som man kan enas om att göra en kväll eller på ett veckoslut. Hjälps man åt behöver dessa bestyr inte ta mer än någon timme.

Den tredje nivån är att gå lite mer in på djupet: gå in bakom och under sådant som man inte lyfter så lätt; bokhyllor, spiskåpor, kyl och frys, fönster och liknande. Nu börjar vi komma in på avdelningen storstädning; den grundliga rengöring som ett hus behöver då och då.

För att få en bra planering i hemmet för hur man sköter dessa tre nivåer av städning kan man gå in på ICA-kuriren där tidningens städexpert kommer med mycket handfasta tips om hur man kan hantera städningen. Huvudtipset är dock att alla i familjen delar på städuppdraget. Då tar det inte lång tid.

Om några familjemedlemmar inte kan hjälpa till, oavsett orsak, blir det genast ett mycket större jobb. I ett sådant läge kan det vara anledning att anlita professionell hjälp. Det finns flera välrenommerade städföretag på marknaden idag. Ett exempel på ett bra professionellt städföretag är Assista. Med regelbunden städning hemma så kommer det att underlätta.

Med dagens regler för RUT är det dessutom en avdragsgill kostnad som man inte behöver krångla med själv. Det gör att de flesta har råd med att anlita städhjälp, i alla fall då och då. Det kanske räcker med att anlita städ varannan vecka så tar man allt det andra själv. Det underlättar kanske tillräckligt med denna hjälp man får.