Ett passande tak på villan

Inredning och renovering handlar inte bara om insidan av villan. Utsidan förtjänar minst lika mycket omtanke och öga för detaljer. Faktum är att taket är den viktigaste delen på ditt hem. Utan ett tätt tak över huvudet, har du i princip inte ett hem. Och när du står inför ett takbyte finns det flera saker att tänka på.

Går nåt att återanvända?

Att vara miljöriktig och återanvända material är på ropet just nu och det kan vara ett sätt att spara pengar på takbytet. En dålig papp borde aldrig sparas bara för att den har några hål. Men skadad ytskikt kan repareras istället för att bytas. Plåt och taktegel har betydligt längre livslängd av man kanske tror. Ett 50-år gammalt tak kan hålla i 50 år till om du bara byter ut de skadade plåtarna eller pannorna. Ytskiktet är oftast den dyraste delen av ett takbyte (förutom arbetskraft och att hyra ställning), det finns helt klart pengar att spara!

Material som passar huset

Vilket årtionden är ditt hus ifrån? Ligger original taket kvar? Ett hus byggs med en röd tråd genom alla material, utformningar och färger. Byggdes huset med plåttak, innebär det att huset troligen passar bäst med just plåttak. Samt att takstolarna och själva takkonstruktionen är anpassad efter plåttak. Att då byta till tegeltak kan kräva att takstolar förstärks och kostar därmed mer pengar.

Stil på ytskiktet

Idag kan du fortfarande köpa takplåt med samma utseende som förr. Dessutom finns det billigare alternativ med lika bra funktion. Exempelvis kan du köpa falsad takplåt som du klickar ihop istället för att att en plåtslagare behöver skapa falsarna för hand.

Gamla tegelpannor går fortfarande att köpa, en del privatpersoner skänker ibland bort sina pannor eller säljer dem till en symbolisk summa. Perfekt när du vill komplettera ditt befintliga tak eller behålla samma utseende utan att behöva köpa nytt och dyrt taktegel.