Dekorera med växter

Ett enkelt, hälsosamt och miljövänligt sätt att dekorera sitt hem är att ta in fler gröna växter. 

Att vara runt växter sänker våra stressnivåer och vi mår helt klart bättre med dem än utan. Den vanligaste farliga toxinet som uppstår i inomhusluft är formaldehyd som är ett cancerframkallande ämne, absorberas av växternas blad och bryts ned av rötterna. Och det finns flera andra ohälsosamma ämnen som frodas i vår inomhusluft som växterna tar hand om: exempelvis trikloretylen och bensen. Vi har ofta problem med torr luft i hemmen men vattenälskande växter drar upp luftfuktighet i huset och de fungerar även som ljuddämpare och klimatreglerare.

Visst kräver det lite mer engagemang att hålla växter vid liv än en porslinsuggla, men med tanke på hur fint och hälsosamt det är, får man säga att det är värt mödan.

Beroende på hur gröna fingrar man har, finns det lite olika alternativ. Tjockbladiga växterna kan hålla mer vatten i sina blad och behöver därmed inte vattnas lika ofta. Snittblommor och liknande behöver bytas ut ofta. De kan vara vackra dekorationer på köksbordet men de är betydligt kostsammare att köpa in och behöver ytas ut var tredje-fjärde vecka. Växter som blommar ska man också ha lite extra koll på, de flesta mår bättre om man nyper bort de vissnande blommorna.

När du har valt dina blommor gäller det att läsa på nätet eller på lappen på krukan vad den behöver i form av vattning och sol. En del växter vill ha mycket sol och lämpar sig bra som fönsterblommor medan andra vill ha mer skuggigt och kallas ibland för “garderobsblommor” eftersom man kan ha dem längre in i rummet utan att de mår dåligt av det.

Känn alltid på jorden innan du vattnar, är den fuktig ska du inte vattna på mer eftersom det kan göra att rötterna börjar ruttna. De flesta växter gillar att torka ut lite mellan vattningen, men vill inte vara torra för länge. Köp även hem växtnäring och blanda ut i vattnet. Det hjälper växterna att växa sig större och starkare. Växtperioden brukar börja på våren och sluta på hösten. Under vintern kan man alltid vattna lite mindre och undvika all växtnäring så växten får gå i “ide” under några månader och samla styrka inför nästa vår.