Bjud in vintern

Nu när vintern närmar sig börjar man plocka fram filtar, kuddar, ljuslyktorna och de extra tjocka sockarna. Det ska mysas i flera månader till solen tittar fram på morgonen igen.

Dofterna

Vi har inte ett sådant starkt doftsinne men det är otroligt kopplat till våra minnen. En doft som påminner om doftsuddgummi kommer att skicka tillbaka oss till barndomen. Doften av kanel kan påminna antingen om bullar eller gröt, lite grann beroende på årstid.

Dofter gör mycket för att skapa en välkomnande miljö. Och det kan också skapa atmosfär. Skaffa väldoftande ljus som påminner om vintern och julen. Juldofterna kan du tända närmare första advent. Låt huset dofta nejlika och kanel för att sprida julkänsla genom hemmet.

doftljusbutiken.se finns det massvis med dofter från flera populära märken som Voluspa och Yankee Candle.

Värmen

Under vintern ska det vara varmt och skönt hemma. Det ska vara fristaden från de bittra vindarna och frostiga minusgraderna. Har ni braskamin eller öppen spis är det snart dags att tända första brasan. Man kan hellre skruva ned elementen lite och låta brasan värma rummen. Doften av ved och den speciella värmen av brasan är perfekt stämning för resten av året och en bra bit in på nästa.

Har du inte inget kamin eller spis kan man istället införskaffa några oljelampor eller små fristående kaminer som drivs på etanol. Dessa kan man flytta från rum till rum och även om de inte ger samma värme så är mysfaktorn lika hög!

Lägg ut filtar och kuddar i hela hemmet! I soffan ska man kunna gosa ned sig rejält under vinterkvällarna. Lägg dit åtminstone en filt per familjemedlem och placera även några större kuddar längst golvet så man kan sitta flera än antal platser i soffan.

Smakerna

Något mer som ligger vintern nära är de smaker som vi upplever, och inte minste under juletiden. Det enda som är bättre än lukten av pepparkakor är ju trots allt smaken. På vintern kan man hitta en hel del godsaker med pepparkakssmak, saker som kladdkaka, muffins, sockerkaka, kanelbullar och även efterrätter som creme brulée kan smaksättas med vår favorit julkaka som lite vardagslyx.

På julen är det även många som gillar att göra julgodis, och medan det är många som gör pepparkakshus är det inte alla som faktiskt äter upp dem efteråt. Istället satsar de på annat klassiskt julgodis som till exempel knäck, fudge och kola. En stor favorit för många är också ischokladen. Många gillar att experimentera lite med julgodiset också, tillsätta roliga smaker som lime, lakrits och alla möjliga sorters bär.